Vård- och omsorgsprogrammet collage

Vård- och omsorgsprogrammet

Från höstterminen 2018 kommer Vimmerby gymnasium att erbjuda elever att läsa Vård och omsorgsprogrammet.

Det finns flera anledningar till att vi väljer att starta Vård och omsorgsprogrammet på Vimmerby gymnasium dels så vill vi öka vår bredd av yrkesprogram på skolan sedan finns det även ett stort rekryteringsbehov.
Det är i nuläget för få som skaffar sig en utbildning med inriktning mot vård och omsorg och det kommer att vara brist på vårdutbildade i framtiden.
Antalet som går i pension ökar och det skapar fler öppningar till jobb för utbildade inom vård och omsorg

Vård- och omsorgsprogrammet är för dig som vill arbeta med människor och hjälpa dem till en bättre hälsa och vardag.

Exempel på yrkesområden inom programmet:

• Hälso- och sjukvård
  • Äldreomsorg
  • Psykiatri
  • Funktionshinderområdet

På programmet lär sig eleven om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik och psykologi. Man studerar människans behov och lär sig vilken betydelse livsstilen har för hälsan. Man lär sig också att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt. Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.