Hållbar utveckling

Globala Målen

2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda som inrymmer Globala målen för hållbar utveckling och finns till för att uppnå fyra saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.

Hållbarhetsdagar på gymnasiet 14-16 maj

Mellan den 14-16 maj genomförs det olika aktiviteter på gymnasiet för att uppmärksamma ett mer hållbart samhälle; elevutställningar, elevföreläsningar och elevpresentationer och workshop. Samtliga program på gymnasiet är involverade och även elever från Lärcenter.

Onsdagen den 15 maj är öppen för allmänheten

Under onsdagen inbjuds allmänheten att ta del av utställningar, information, workshops både utomhus och inomhus.

Kl. 12.00  Invigning av Hållbarhetsdagarna Ola Karlsson, barn- och utbildningschef.
Gymnasieskolans dansprofil framför en ”återvunnen” dans, ”Pingviner på isflak”. Globträdsceremoni med plantering av gymnasiets Globträd och tal av Kajsa Dahlqvist från organisationen Globträdet. Öppet för alla!

Föreläsningar och utbildningar under dagen

Kl. 13.00-13.30 Hagelsrums gård presenterar biogassatsning i Vimmerby med omnejd.

Kl. 13.30-16.00  FN-förbundet genomför en utbildning i skolans matsal riktad till politiker och tjänstemän i kommunen, inom ramen för Glokala Sverige (Endast för politiker och tjänstemän i kommunen)

Kl. 15.00 -16.30 Anders Jidesjö föreläser för kommunens skolpersonal om ”Helhet och relevans i utbildningen” om vilken roll känslor spelar då det gäller motivation och inlärning, med fokus på klimatfrågorna (Endast för skolpersonal)

Kl. 18.00-21.00 För allmänheten
Elevföreläsningar
om hur du kan göra skillnad via aktiva val, exempelvis återbruk som presenteras i form av klimatsmart modevisning. Martin Emtenäs, programledare från Mitt i naturen, aktiv i klimat och hållbarhetsfrågor, föreläser om ”Skarvarnas planet – människan, de andra djuren och verkligheten vi lever i". Besökarna bjuds på klimatsmart fika och möjlighet att gå runt i utställningarna.