VIMMERBY
GYMNASIUM.SE

Jonas Alvin tillbaka där hans resa började – vill inspirera gymnasieelever

Vimmerbysonen Jonas Alvin har vunnit Årets kockelev, tagit silver i Kock-VM för lag, vunnit guld i pizza-SM och alldeles nyligen blev han Årets ekokock.
För tredje året i rad var matvirtuosen tillbaka på Restaurangskolan i Vimmerby.
– Det är roligt att ha honom här, säger restaurangeleven Beatrice Månsson.

 

~~Jonas Alvin, tidigare Karlsson, har en gedigen meritlista bakom sig.

Allt började en gång i tiden på Restaurangskolan i Vimmerby. Nu kommer köksmästaren från Stångs Magasin i Linköping tillbaka en gång om året – för att inspirera och hjälpa kockelever på Vimmerby gymnasium.

– Det är alltid kul att komma hit. I framtiden tänker jag att jag nog vill jobba lite mer med undervisning. Det är nog rätt långt fram, det blir när en inte orkar jobba lördagar längre, men det känns som ett kul och roligt jobb, säger Jonas Alvin.

Alldeles nyligen korades han till Årets ekokock – och eleverna verkade verkligen uppskatta att ha honom på besök.

– Det är kul att få göra något annat än det gamla vanliga och så är det roligt och spännande att ha honom här. Man kan lära sig väldigt mycket, säger eleverna Beatrice Månsson och Alicia Karlsson.

Köttfri meny

Dagen till ära hjälpte Jonas Alvin de yngre och mer oerfarna kockarna med att laga en sexrättersmeny som sedan serverades på kvällen.

– Det är många gäster i kväll och jag försöker lägga det på en bra nivå som är utmanande men som de klarar av. Det är viktigt att de tycker det är kul, säger han.

Eleverna fick endast använda grönsaker och fisk – de sex rätterna var helt köttfria. Passande om man precis vunnit Årets ekockock, förstås.

– Det är inte riktigt vad de är vana vid, det är fortfarande mycket kött som äts. Jag vill visa dem att det går att göra väldigt mycket som är väldigt gott utan att det är tråkigt.

Både Beatrice Månsson och Alicia Karlsson gillade det.

– Det är helt köttfritt och det är spännande och roligt, säger Beatrice Månsson.

Jonas Alvin gav eleverna fria tyglar, vilket uppskattades.

– Att det är så fritt är jätteroligt. Vi behöver inte gå så mycket på recept och det gör att man lär sig mycket, säger Alicia Karlsson.

"Olika inställningar"

Den här gången var det årskurs två och tre på Vimmerby gymnasium som fick en heldag med den framgångsrika kocken.

– De är intresserade, men sedan har de så klart olika inställningar. Jag kräver inte att de ska bli stjärnkockar eller jobba på stora restauranger, men får de ut något av dagen är det bra.

I år är det endast sex elever som påbörjade gymnasieutbildningen.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Det här är en grym skola, den materiella delen är sjukt bra här. Det kan vara många klasser samtidigt. Det är viktigt att den kan finnas kvar i Vimmerby.

 

Text och bild hämtat från Dagens Vimmerby.se